Klubi aloittaa uuden blogisarjan: ”Kaikki käyttämäsi aika erotuomarointiin on pois tehokkaasta valmentamisesta ja pelaamisesta”

24.2.2018

Suomen Erotuomariklubi aloittaa uuden blogisarjan, jonka tarkoituksena on päästää kaikki entistä lähemmäksi erotuomaroinnin arkea. Tässä blogisarjassa nostamme esiin erilaisia erotuomariuteen liittyviä näkökulmia. Laajan Klubi-verkoston ansiosta saamme tulevaan blogisarjaan kirjoituksia monitieteellisistä lähtökohdista, kuten psykologiasta, liikunnan yhteiskuntatieteistä ja kauppatieteistä. Lisäksi toivoisimme juuri sinulta ajatuksia siitä, mistä voisimme julkaista kirjoituksia! Haluaisitko jopa tarjota kirjoitustasi meille joko laji-ihmisen, tavallisen tai ihan ulkopuolisen seuraajan näkökulmasta?

Blogisarjan ensimmäisessä osassa Klubin perustajaosakas ja toimitusjohtaja Juuso Laamanen kirjoittaa aiheella ”Kaikki käyttämäsi aika erotuomarointiin on pois tehokkaasta valmentamisesta”.

”Erotuomarointia voidaan lähestyä usealla eri tavalla ja useista erilaisista lähtökohdista. Blogini otsikolla haluan kuitenkin herättää seuraavanlaista keskustelua: harjoitusottelutapahtumat , miksei viralliset sarjaottelutkin, ovat tapahtumia, joissa opitaan pelaamisesta kaikista eniten. Ottelutapahtumat ovat tilanteita, joissa ulosmitataan sitä, mitä treeneissä on tehty ja mitä mahdollisesti pitää tehdä vielä lisää. Erotuomar(e)illa on merkittävä panos ottelutapahtuman onnistumiseen molempien joukkueiden pelaamisen kannalta. Siksi avaankin tässä blogikirjoituksessa erotuomarointia ottelutapahtumien erilaisista rooleista lähtien.

Pelaajat: pelaajan päätehtävä kentällä on pelaaminen ja sen suorituksen maksimaalinen ulosanti joukkueen voittamisen eteen. Mitä enemmän pelaaja keskittyy nimenomaan pelaamiseen, niin sitä parempi ulosanti pelaajalle syntyy pelillisesti joukkueen voittamisen pyrkimyksien puolesta. Erotuomarin tulkinnanvaraisista ratkaisuista ei kannata sen suuremmin välittää; todennäköisesti tulkinnanvarainen ratkaisu ei jää erotuomarin uran viimeiseksi eikä myöskään täten mahdollisesti kokemasi vääryys. Yksi sisäänlyönnin suunta, harvoin maalikaan ei ratkaise ottelua. Erotuomarin ratkaisuja saa pilke silmäkulmassa ja rakentavassa hengessä silloin tällöin kyseenalaistaa, mutta oma rooli tulee muistaa. Mitä enemmän keskityt omaan pelilliseen suoritukseesi, niin sitä todennäköisemmin joukkueesi suoritus paranee. Erotuomari ohjaa peliä erilaisilla kommunikaatiotavoilla ja täten kaikki pelaajat pystyvät harjoitus- ja sarjaotteluissa pelaamaan peliin keskittyen, ilman pelkoa siitä, että tarvitsisi kanssapelaajien kanssa keskustella oliko tuossa rikettä vai ei.

Valmentajat: valmentajan keskeinen rooli ottelutapahtumassa on joukkueensa ohjeistaminen ja kannustaminen parhaimpaan mahdolliseen suorituskykyyn ottelutilanteessa. Nyt voi pysähtyä ja miettiä onko ottelutapahtumassa keskittyminen siis erotuomarin ratkaisuihin vai joukkueen suorituskyvyn parantamiseen olennaista. Entäs tilanne sitten harjoitusotteluissa? Saavuttaako joukkueesi harjoitusottelusta saavutettavan parhaimman mahdollisen hyödyn ja opin sillä, että joku valmentaja tai junioripeleissä vanhempi tuomaroi pelin hieman epävarmalla sääntötuntemuksella ja ilman aikaisempaa kokemusta? Kannustamme siis aina tilaamaan harjoitusotteluun vähintään yhden erotuomarin, jotta erotuomari pystyy aina objektiivisella otteellaan ohjeistamaan ja tarvittaessa opettamaan pelaajia pelaamaan sääntöjen puitteissa. Tällöin sinä valmentajana pystyt keskittymään täysin omaan työhösi: joukkueesi suorituskyvyn ulosmittauttamiseen voiton pyrkimyksien tavoitteilla.

Katsojat: salibandy on äärimmäisen nopeatempoinen ja vauhdikas peli. Puhe maailman nopeimmasta urheilulajista eivät ole tuulesta temmattuja. Erotuomarilla on aina vähintään 12 kenttäpelaajaa johdettavanaan (5 kenttäpelaaja ja maalivahdit molemmilla puolilla) ja maailman nopeimmassa pelissä päätökset tulee tehdä sadasosasekunneissa. Mutta tiesitkö, että erotuomarin yksi tehtävä otteluissa on myös ottelun viihdearvon säilyttäminen? Kukaan ei toivo erotuomarin rikkovan peliä jatkuvilla vihellyksillä, jäähyillä ja muilla kyseenalaisilla ratkaisuilla. Erotuomari on aina objektiivinen ja tavoittelee vain ja ainoastaan tasapuolista ottelutapahtumaa molempien joukkueiden välillä ilma pyrkimyksiä ratkoa peliä. Erotuomareille huutelu on tietyissä määrin osa peliä, mutta ympyrä sulkeutuu toteamukseen, että erotuomarointi on inhimillistä työtä eli henkilökohtaisuuksin meneminen ei ole osa peliä tai osa urheilukulttuuriamme.

Erotuomarit ovat kentällä aina se kolmas joukkue ja rakentavalla yhteistyöllä saavutamme ”maailman paras salibandymaa” -tavoitteen!

Jäikö joku asia mietyttämään? Oletko jostain asiasta eri mieltä? Toivoisitko jotain asiaa käsiteltävän lisää tai tarkemmin? Sana on vapaa, ole meihin rohkeasti yhdessä!

-Klubi-yhteisö-

  • Juuso Laamanen
    Juuso Laamanen
    Toimitusjohtaja / Erotuomari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteistyöseurat

 
 

Juuso Laamanen
Toimitusjohtaja / Erotuomari
Juuso Laamanen
Toimitusjohtaja / Erotuomari

Juuso Laamanen on Suomen Erotuomariklubin perustajajäsen ja toimitusjohtaja. Juuson vastuualueena on Klubin sisäisen koulutuksen ja erotuomarivalmennuksen johtaminen ja yhtenä pääkouluttajana toimiminen. Erotuomarina Juusolla on kokemusta useamman maan pääsarjatasolta, esimerkiksi Saksan Bundesligasta sekä Canada Floorball Leaguesta. Espoosta kotoisin oleva Juuso on myös Suomen Salibandyliiton hallituksen jäsenen. Pelitaustaa Juusolta löytyy lapsuudesta asti useissa eri seuroista Suomesta ja Saksan Bundeliigasta. Tutustu Juusoon tarkemmin somessa!

Haluatko Juuson tuomaroimaan otteluasi tai turnaustasi? Tilaa tuomarit tästä!

_____________________________________________________________________
Yhteystiedot
Puh: 050 409 9393
E-mail: etunimi.sukunimi ätt erotuomariklubi.fi

_____________________________________________________________________

GALLERIA: