JUOKSUUN KOKENEEMPIEN EROTUOMAREIDEN OHJAUKSESSA

26.6.2020

Matkani salibandyerotuomariksi alkoi melkein vahingossa. Olin kesällä 2017 avustavana erotuomarina jalkapallo-ottelussa, ja samaan kolmikkoon sattui salibandyerotuomarikoulutuksesta Jyväskylän alueella vastaava henkilö. Ottelun puoliajalla hän kysyi, olenko kiinnostunut ”säbätuomaroinnista”? Miksei. Kerroin, että pelaajataustaa minulta löytyy Kanta-Hämeen aladivareista kohtuullisesti ja höntsäillyt olen senkin jälkeen aina kun tilaisuus on tullut. Siitä se ajatus sitten lähti konkretisoitumaan ja ilmoittauduin salibandytuomarien peruskurssille syksyllä 2017.

Kurssi oli kokonaisuudessaan hyvä. Se avarsi tietämystäni salibandyn säännöistä ja tuomarin roolista uudesta näkökulmasta aiempaan pelaajataustaiseen ajatteluuni verrattuna. Päätin myös liittyä Erotuomariklubin jäseneksi kuultuani kurssilla ”Klubin” toiminnasta. Näin jo jo kokeneempana erotuomarina voin todeta, että Klubi tarjoaa todella hyvän ”kasvualustan” tuoreille tuomarille silloisen Zone-liigan ja nykyisen Intersport- liigan peleissä.

Ensimmäiset pelini salibandyerotuomarina venyivät peruskurssin suorittamisen jälkeen loppiaisviikonlopulle vuoteen 2018. Tuona viikonloppuna tuomaroin ensimmäiset pelini Klubin mentoritoiminnan ohjauksessa Zone-liigassa Vaajakoskella. Erityisen hyvänä asiana Erotuomariklubin toiminnassa pidän sitä, että aloittelevan tuomarin ei tarvitse yksin hypätä syvään päätyyn. Klubin kokeneemmilta tuomareilta saa henkilökohtaista ohjausta, opetusta ja tukea, kun ensimmäiset pelit koittavat ja sen jälkeenkin todella hyvin. Seuraavana viikonloppuna olikin sitten vuorossa ensimmäiset salibandyliiton viralliset tuomaroinnit Joutsassa. Myöskään sinne ei tarvinnut mennä pelonsekaisin tuntein, koska myös liiton toiminnassa ensimmäisiin peleihin tuomarikaveriksi asetellaan kokeneempi tuomari. Itse sain kunnian viheltää ensimmäiset pelini Jyväskylän alueen erotuomarikouluttajan kanssa, joten tunsin olevani hyvässä ohjauksessa ja opetuksessa. Noista kahdesta peräkkäisestä viikonlopusta vuoden 2018 uuden vuoden jälkeen se ”ura” sitten lähti liikkeelle ja nyt on noin 250 ottelua tullut tuomaroitua.

Voin vilpittömästi suositella erotuomarin uraa sitä harkitseville. Tämä on mukava harrastus, joka on virkistävää vaihtelua normaalille arkityölle. Välillä kentällä on tilanteita, joissa joutuu olemaan omalla ”epämukavuusalueella”. Mutta se on sitä oman itsensä kehittämistä, joka palvelee sinua varmasti kaukaloiden ulkopuolellakin. Virkistävää on myös se, että lajin näkee tuomaroidessa uudesta perspektiivistä pelaamiseen verrattuna. Silloin ymmärtää kuinka paljon haastavampaa ja värikkäämpää se osiltaan on kuin pelaaminen.

On tärkeää muistaa, mitä varten tuomari on kentällä. Tuomarin tehtävä on mielestäni palvella pelaajia ja ennen kaikkea peliä itsessään. Tuomarin tehtävä on pyrkiä luomaan sellaiset edellytykset tapahtumalle, että pelaajat voivat keskittyä ainoastaan pelaamiseen ja voiton tavoitteluun. Tuomari varmistaa, että käytetyt toimintatavat voiton tavoittelussa ovat sääntöjen mukaiset. Joku joskus sanoi, että kun pelaajat eivät pelin aikana kiinnitä mitään erityistä huomiota tuomariin, niin silloin tuomari on onnistunut tehtävässään. Kun pelaajat pelin jälkeen kokevat tulleensa kohdelluiksi oikeudenmukaisesti ja vielä sanovatkin sen, tietää onnistuneensa ottelutapahtumassa.

Veli-Matti Pesola


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteistyöseurat