Kontaktipelaaminen salibandyssa erotuomarin näkökulmasta

13.1.2020

Klubin blogisarja jatkuu jälleen pienen tauon jälkeen. Klubin Jyväskylän alueen aluepäällikkö Joonas Niemi bloggaa salibandyn kontaktipelaamisesta. Mikä on sääntöjen mukainen kontakti? Entä milloin kontakti on sääntöjen vastainen? Miten erotuomari tulkitsee kontakteja? Lue aiheesta lisää bloggauksesta ja opi pelaajana, toimihenkilönä ja erotuomarina lisää itsestäsi ja lajista!

Salibandyerotuomareiden keskeisimpänä ohjenuorana koulutuksissa on vuosittain seuraava toteamus: ”Salibandy on taitopeli fyysisellä elementillä”. Erotuomarille kontaktipelaamisen on erityisen haastava kokonaisuus linjata otteluissa. Peleissä erotuomari joutuu tekemään satoja eri tilanteisiin liittyviä päätöksiä ja iso osa niistä koskee pelaajien välisten kontaktien arvioimista suhteessa sääntöihin ja niiden tulkintoihin.

Pelisäännöt kieltävät yksiselitteisesti työntämisen ja taklaamisen, mutta tulkinnat antavat mahdollisuuden hyväksyä tietynlaiset ja tietyssä tilanteessa tapahtuvat fyysiset kontaktit. Mikä on pelaajan/pelaajien tarkoitus tilanteessa, jossa kontakti syntyy/luodaan? Ovatko molemmat pelaajat valmiina kontaktiin? Pitäisikö heidän olla? Nämä ovat esimerkkejä kysymyksistä, joihin erotuomarin tulee pystyä vastaamaan salamannopeasti eri ottelutilanteissa mukaan lukien fyysiset kontaktit.

Miten erotuomari arvioi fyysisiä kontakteja? Arvioinnin keskeisenä ohjenuorana on aina pelisäännöt, mutta erityisesti pelaajien turvallisuus. Ottelutapahtuman turvallisuudesta huolehtiminen on erotuomarin tärkein tehtävä kaikissa otteluissa ja tilanteissa. Jos kontakti aiheuttaa henkeen ja terveyteen kohdistuvaa vaaraa sen kohteena olevalle pelaajalle, on kyseessä sääntöjen vastainen kontakti. Kontaktien tarkoitus ei saa olla vastapelaajan vahingoittaminen, vaan pallon ja sitä kautta pallonhallinnan voittaminen omalle joukkueelle. Erotuomari tulkitsee tilanteita aina teon perusteella, mutta tilanteiden tulkintaan vaikuttavat pelaajien mahdolliset kokoerot, valmiudet ottaa kontaktit vastaan ja peliolosuhteet. Hyvänä tapana on se, että minimaalisilla turva-alueille varustetuissa peliolosuhteissa erotuomarit ja joukkueet keskustelevat ennen ottelua laitojen läheisyydessä tapahtuvista kontakteista ja niiden turvallisuudesta.

Sääntötulkinnat antavat mahdollisuuden tulkita ainoastaan olkapää olkapäätä- vasten suoritettava kontakti sääntöjen mukaiseksi. Muut kontaktit selkäpuolelle tai muualle vastustajan kroppaan, esimerkiksi sitominen, kiinnipitäminen ja roikkuminen, ovat yksiselitteisesti kiellettyjä. Jokaisessa tilanteessa on käytettävä kokonaisarvioita pelaajien pyrkimyksistä kontaktin tarkoitusperistä suhteessa pelisääntöihin, tulkintoihin ja peliolosuhteisiin.

Perusohjenuorana sääntöjen mukaisessa kontaktissa voidaan siis pitää sitä, että molemmat pelaajat ovat valmiina ja valmiudessa kontaktiin. Kontaktin tulee kohdistua vastustajan olkapäähän ja se ei saa aiheuttaa pelaajien turvallisuutta uhkaavaa tilannetta suhteessa olosuhteisiin. Fyysisen kontaktin tarkoituksena saa olla ainoastaan pallonhallinnan saavuttaminen.

Siitä, millaista fyysistä kontaktipelaamista näemme esimerkiksi aikuisten pääsarjoissa, ei tule ottaa mallia tuomaroidessa nuorempien juniorien pelejä tai aikuisten alempia sarjatasoja. Pääsarjatasoilla oletuksena voidaan pitää sitä, että pelaajat osaavat sekä antaa että vastaanottaa kontakteja. Täten näemme välillä rajujakin hyväksyttyjä kontakteja otteluissa, jotka eivät aiheuta turvallisuusriskejä. Varsinkin nuoremmissa ikäluokissa kontaktipelaamisen sallimisessa tulee olla todella varovainen, sillä nuorimmat pelaajat eivät välttämättä ymmärrä tekojensa seurauksia tai kehonhallinta ei ole tähän vielä valmis. Lähtökohtaisesti on turvallisempaa pitää tiukkaa linjaa fyysisissä kontakteissa, olivatpa ne tulkintojen mukaan hyväksyttävissä tai eivät.

Mitä mieltä sinä olet salibandyn fyysisten kontaktien pelaamisesta ja linjauksista? Miten kontaktien linjaus onnistuu mielestäsi sinun sarjassa?

Osallistu keskusteluun somessa #salibandy & @erotuomariklubi -tunnisteilla!

Joonas Niemi
Suomen Erotuomariklubi – Jyväskylän aluepäällikkö


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteistyöseurat