Loukkaantunut pelaaja kentällä

5.2.2019

Klubin blogisarja jatkuu, kun Klubin erotuomarivastaava Iiro Nahkamäki bloggaa aiheesta ”Loukkaantunut pelaaja kentällä”.
Tiedätkö itse, miten erotuomarin tulkitsee loukkaantumistilanteita? Entä mitä pitää tehdä, jos paha loukkaantuminen käy? Lue lisää bloggauksesta ja opi pelaajana, toimihenkilönä ja erotuomarina lisää itsestäsi ja lajista!

Loukkaantunut pelaaja kentällä on usein erotuomarille ns. ”lose-lose” situation. Tilanne on usein vaikea ratkaista siten, että kaikki osapuolet olisivat tyytyväisiä. Joukkueen A pelaajan loukkaantuessa ja joukkueen B ollessa maalintekotilanteessa peliä ei tule keskeyttää, ellei erotuomari epäile vakavaa loukkaantumista tai loukkaantuneen pelaajan vaikuttaessa suoraan pelitilanteeseen. Tämän arvioinnista pelaajat ovat harvoin erotuomarin kanssa samaa mieltä ja tilanteista syntyy usein kiistelyä kentällä. Erotuomarin tärkein tehtävä on pelaajaturvallisuudesta huolehtiminen omalla toimivallallaan ja näin ollen mahdollistaa loukkaantuneen pelaajan mahdollisimman tarkoituksenmukainen avunsaanti varhaisessa vaiheessa. Tilannetta tietysti vääristävät tapaukset, joissa pelaaja epäurheilijamaisuuttaan filmaa tai muuten yrittää vaikuttaa peliin teeskennellyllä tai liioitellulla loukkaantumisella. Onneksi tämä ei ole pääsääntöisesti salibandyn ongelma, ainakaan vielä.

Erotuomarin kyky arvioida loukkaantuneen pelaajan tilan vakavuus ei välttämättä juuri poikkea muista ottelutapahtumaa seuraavista henkilöistä, onhan kyseessä useimmiten terveydenhuollon näkökulmasta maallikko. Toki erotuomari on usein katsonut tilannetta ulkopuolelta useassa tapauksessa. Katsojia ja peliä palvelevaa toimintaa olisi loukkaantuneen pelaajan mahdollisimman nopea siirtäminen kaukalon ulkopuolelle, jotta peli voisi jatkua. Tämä ei kuitenkaan sovi kaikkiin tilanteisiin, etenkään jos epäillään paljon puhuttua vakavaa loukkaantumista. Esimerkiksi rankaa/niskaa aristavaa loukkaantunutta pelaajaa ei tule siirtää kentältä ellei sitä voida tehdä turvallisesti rankaa tukien. Huomionarvoista on, että ”loukkaantuminen” voi tapahtua myös pelitilanteen ulkopuolella esimerkiksi sairaskohtauksen muodossa.

Mikä sitten on vakava se loukkaantuminen? Sellaisena voisi ainakin pitää tilanteita, jotka saavat aikaan peruselintoiminnon häiriön. Tällaisia ovat esimerkiksi akuutti ongelma hengityksessä, verenkierrossa tai tajunnassa. Myös toisinaan esimerkiksi voimakkaan iskuenergian aiheuttama murtuma raajassa saattaa synnyttää tällaisen tilanteen. Salibandyn tyyppivamma, nilkan nyrjähdys, on hyvin ikävä vaiva mutta harvoin sananmukaisesti vakava loukkaantuminen. Toki mikäli pelaaja ei vammansa seurauksena pysty poistumaan kentältä, on peli syytä katkaista sopivassa kohdassa.

Jääkiekon puolella aiheesta on enemmän dataa. Ruotsissa takavuosina erotuomari aloitti elvytyksen havaittuaan pelaajan elottomuuden kesken liigaottelua.  Aivotärähdykset, rankavammat, sairaskohtaukset ovat yhtälailla mahdollisia modernissa salibandyssa ja on kansalaistaito osata auttaa tällaisessa tilanteessa, oltiin sitten pelikentällä tai katsomossa. Muista myös, että ihmisen ollessa tajuton ja hengityksen ollessa poikkeavaa tulee aina aloittaa elvytys hätäkeskuksesta saamiesi ohjeiden mukaan.

Miten itse toimisit jos pelikaveri menee tajuttomaksi kesken ottelun tai treenien?

Osallistu keskusteluun somessa #salibandy & @erotuomariklubi -tunnisteilla!

Iiro -Klubi-


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteistyöseurat