Klubin blogisarja jatkuu: ”Opeta esimerkillä, kunnioita tuomaria”

10.6.2018

Klubin blogisarja saa jatkoa, kun Heidi Vanhanen bloggaa erotuomariudesta juniorivalmentajan näkökulmasta! Heidi tekee Klubin avustamana ja tukemana opinnäytetyötään salibandyn junioripelaajien kehityksestä eri pelimuodoissa, joten nyt jos koskaan kannattaa lukea blogi ajatuksella läpi 😉

Fakta on se, että tarvitsemme erotuomareita. Ilman tuomareita ei ole mahdollista pelata virallisia pelejä, pelata sääntöjen mukaisesti, taata tilanteiden johtamisen sekä tulkitsemisen objektiivisuus tai pelaajien turvallisuus kentällä. Tuomari auttaa ja ohjeistaa epävarmoissa tilanteissa lapsia ja uusia pelaajia mahdollistaen sääntöjen oppimisen, omaksumisen ja pelin sujuvuuden. Unohtamatta sitä, että tuomari yleensä on se henkilö, joka auttaa hankalissa tilanteissa toimitsijapöytää ja pitää katsomon kurissa. Erotuomarina oleminen on paljon enemmän kuin pilliin puhaltamista.

Oma ajatusmaailmani tuomarointia kohtaan on melko yksinkertainen juniorivalmentajan näkökulmasta. En takerru yksittäisiin pieniin virheisiin, esimerkiksi menikö sisäänlyönti oikealle joukkueelle. Harvoin valmentaja pystyy muuttamaan vihellyksen jälkeen tehtyä päätöstä. Jälkipuinti kesken peliä penkin takana vie pahimmassa tapauksessa myös pelaajien keskittymisen itse olennaisesta eli pelisuorituksesta pois. Tärkeämpää itselleni on kokonaiskuva tuomaroinnin kannalta ja pelaajien fokuksen saattaminen itse peliin eikä tuomarin yksittäiseen päätökseen. Jos joukkueen paletti menee sekaisin yhdestä pilliin puhalluksesta, on henkisen puolen ja paineensietokyvyn puolella tehtävä lisätöitä.

Hyvää erotuomaria ei yleensä muista pelin jälkeen, sen sijaan epäonnistunut tuomari saa paljon kritiikkiä mahdollisesti pelin aikana tai viimeistään sen jälkeen. Rakentava kritiikki on tärkeää kehittymisen ja dialogin kannalta. Mielestäni on vielä tärkeämpää, miten kritiikkiä annetaan tilanteessa, jossa mahdolliset tunteet turhautumisen tai epäoikeudenmukaisuuden puolesta saattavat tulla pintaan. Haukkuminen, loukkaaminen, henkilökohtaisuuksiin meneminen tai olemalla muulla tavalla törkeä, ei auta tuomaria kehittymään antaen samalla vääriä signaaleja omille pelaajille. Jos valmentaja saa käyttäytyä törkeästi pelin aikana tai jälkeen, mikseivät pelaajat, erityisesti junioripelaajat, ottaisi siitä mallia? Toki on pelejä, joissa tuomarilla ei selkeästi ole riittävästi kokemusta viheltää tietyn tason pelejä, mutta jostain on aloitettava kehittyäkseen. Ei yksittäisen pelin lopputuloksella ole kuitenkaan kokonaiskuvassa niin suurta merkitystä.

Rohkaisen kirjoitukseni lopuksi juuri sinua antamaan palautetta tuomarille. Jos hän onnistui työssään, kerro hänelle siitä. Jos kehittämisen varaa on, hengähdä hetki ja mieti, miten itse haluaisit rakentavaa palautetta kuulla. Opeta pelaajiasi esimerkillä siitä, miten itseään, toista ja pelaamisen kokonaiskuvaa eli lajia voi kehittää tulevaisuutta varten. Siksi myös positiivinen palaute tuomarille on tärkeää ja se varmasti muistetaan.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteistyöseurat